Medya okur yazarlığı, teknolojinin gelişimi ve alışkanlıkların değişmesi ile dijital medya okuryazarlığına doğru kayıyor.

 

Birkaç yıl öncesine kadar kitap, gazete veya dergi okumak, televizyon veya film izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak için çeşitli araçlara gereksinim duyuyorken şu an bunları yapmak için sadece bir araç yeterli oluyor. Günümüzde iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelere bağlı olarak tüm bu etkinliklere aynı anda tek bir cihaz sayesinde katılmanın mümkün olması beraberinde birtakım önlemleri de getirdi…

Bu yenilikler ve erişim kolaylığı medya ile bütünleşen bir yaşam tarzı oluşmasına sebep oldu. Sanal âlem adı verilen toplumun kendisinin var olduğu gerçek bir mekân oluşmuş durumda. Geleneksel medyada birer izleyici, okuyucu ya da dinleyici konumunda pasif rollerde bulunan birey artık dijital medya ortamlarında üretici pozisyonuna da sahip.  Üretici ve tüketicinin kullanıcının “prosumer” olduğu bu dijital ortamda  iletişim biçiminde yaşanan değişimlere ayak uydurabilen; dijital medya ortamları konusunda farkındalık düzeyi yüksek, eleştirel ve etkin bir şekilde kararlar alan sorumlu bireylerin yetişmesi büyük önem taşıyor.

Bunun için geleneksel anlamda gazete, radyo ve televizyon gibi uygulanan medya okuryazarlığının dijital medya ortamlarına (internet, sosyal medya, mobil medya) uyarlanması gerekiyor. Gelişen ve çeşitlenen dijital medya ortamlarında bireylerin etkin bir şekilde rol alarak  eleştirel bakış açısına sahip olmaları, bu araçlara ilişkin bilincin yüksek olması  içeriklerin doğru anlamlandırılması ve yorumlanması en önemli konulardır.

 

Medya ve Teknolojinin Potansiyelini Geliştirmek 

Medya ve Teknolojinin Potansiyelini Geliştirmek 

Medya okuryazarlığının güncel bir kavramsallaştırması olarak dijital medya okuryazarlığı konusunda yapılan çalışmalar iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, yeni iletişim araçlarının bireyin kişisel ve toplumsal hayatının büyük bir bölümünde kapsayıcı bir rol üstlenmesiyle ortaya çıktı.

Avrupa Birliği tarafından 2000’de Lizbon’da gerçekleştirilen zirvede bilgi ve iletişim teknolojileri ile bilgi toplumu arasındaki bağ beraberinde sunduğu fırsatlar ve tehditler boyutuyla tartışılmış, medya okuryazarlığının önemine binaen yeni medya ortamları için de becerilerin geliştirilmesi yönünde dijital/yeni medya okuryazarlığı kavramına vurgu yapılmıştır.

Dijital okuryazarlık ve yeni medya okuryazarlığı, medya ve teknolojinin olumlu olarak gördüğümüz potansiyelini geliştirmek ve olumsuz yanlarını en aza indirmeyi amaçlar. 

Dijital medya okuryazarlığını konu alan çalışmalar incelendiğinde geleneksel medya okuryazarlığından etkilendiği aşikardır. Devam eden süreçte ise dijital medyayı geleneksel medyadan ayıran karakteristik özellikler olan etkileşim ve katılım üzerinden dijital medya okuryazarlığı konusunda özgün çalışmalara gereksinim duyulmuş. 

 

 

Meta ve Datça Belediyesi Dijital Medya Okuryazarlığı İçin Güçlerini Birleştirdi

Meta ve Datça Belediyesi Dijital Medya Okuryazarlığı İçin Güçlerini Birleştirdi

Marketing Türkiye’nin internet sitesinde yer alan dijital medya okuryazarlığıyla ilgili bir haber gözüme ilişti değinmeden geçmek istemedim. Haberde Meta ve Datça Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Meta Kafe projesinden bahsediliyordu. Meta’nın MediaWise ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi ile hayata geçirdiği çevrim içi dijital medya okuryazarlığı programının bir parçası olan Meta Kafe yaşça büyük bireylere dijital medya okuryazarlığı eğitimi vermek için hayata açılacak.

“Meta ve Datça Belediyesi dijital medya okuryazarlığı için güçlerini birleştirdi” başlıklı haberin içeriği ise şöyle…

“Dijital medya okuryazarlığı yanlış bilginin bunca hızla yayıldığı günümüzde giderek daha da önem kazanıyor. İnternetle çok daha geç tanışmış olan yaşça büyük bireylerin söz konusu sahte haberlere daha çok itibar ettiği ve etkileşimini artırdıkları da bir gerçek… Bu noktadan referansla hareket eden Meta, yaşça büyük sosyal medya kullanıcılarının dijital medya okuryazarlığı konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla Meta Kafe isminde bir pop-up kafenin hayata geçirilmesi konusunda Datça Belediyesi ile işbirliği yaptığını duyurdu.

Birleşik Krallık’tan sonra ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilecek bir proje kapsamında 18-25 Ağustos tarihleri arasında Datça Limanı’nda kurulacak Meta Kafe’de yaşça büyük sosyal medya kullanıcılarına görevli eğitmenler tarafından asılsız bilgi ve asılsız bilgiyi yaymanın tehlikeleri ile şüpheli bilgiyle karşılaşıldığında yapılabilecekler üzerine ücretsiz eğitimler verilecek. Yaşça büyük sosyal medya kullanıcıları bu kafede ücretsiz çay/kahve içerken, görevli eğitmenler tarafından dijital medya okuryazarlığı konusunda bilgilendirilecek.”

Bu bağlamda artık herkesin ulaşabildiği yeni medya araçlarında kullanıma dair bilinç seviyesini artırmaya yönelik çalışmaların daha çok artacağını umuyorum.

 

Medya okuryazarlığı ve benzeri konular ile alakalı onlarca yazıyı Organik İnsan blogunda okuyabilirsiniz.