Saatlerce güneşin altında kaldıktan sonra yardım çığlıklarımıza ilk yetişen, kola ve türevlerinin asla yerini tutmadığı, nefes almaktan sonra en sık duyulan fizyolojik ihtiyacımız nedir? Sanırım bu kadar ipucu yeterli olmuştur.

Yaşamımızı devam ettirebilmemiz için ihtiyacımız olan en önemli temel unsurumuz kuşkusuz sudur. İnsanlar herhangi bir gıda tüketimi yapmadan sadece su içerek 5 hafta boyunca hayatta kalabiliyor. En küçük organizmadan en büyük organizmaya kadar tüm insan faaliyetlerinin sürdürülmesi suya bağlıdır. Kısacası “SU HAYATTIR” diyebiliriz.

Bugün 22 Mart Dünya Su Günü!

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1992 yılında Rio de Janerio’da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda dünyada suyun artan öneminden dolayı bu tarihi “Dünya Su Günü” olarak kutlamaya karar vermiştir. 22 Mart 1993 tarihinden beri her yıl farklı temalarla kutlanmaktadır.

Türkiye’de yılda kişi başına düşen su miktarı 8.000-10.000 m3’tür. Aslında sanıldığı kadar su zengini bir ülke değiliz. Ülkemizde suyun kullanımı ile ilgili çalışmalar yapılmakta ancak ihtiyaç belirleme aşamasında Türkiye’de ciddi bir sorun teşkil etmektedir.

Suya ulaşmanın herkes için bir hak olduğunu belirten Birleşmiş Milletler, 2010 yılında “içme suyunun güvenli ve temiz olması gerektiğini kabul etmiştir.

Birleşmiş Milletler verilerine göre;

  • 2.1 milyar insan temiz su olmadan yaşamaktadır.
  • Beş yaş altı 700’den fazla çocuk, her gün temiz su tüketemediği için hasta olmaktadır.
  • Yaklaşık olarak 4 milyar insan, yılın belli zamanlarında su kıtlığı yaşamaktadır.
  • 159 milyon insan içme suyunu havuz ve akarsulardan toplamaktadır.
  • Dünya’da 700 milyon insan 2030 yılına kadar su kıtlığı sebebiyle yerinden edilebilir.

2019 yılının Dünya Su Günü teması “kimseyi geride bırakmamak” olarak belirlendi.