Gezgin ruhları buraya alalım… 

 

Pandeminin belki de hayatımızda yaptığı en büyük değişikliklerden biri uzaktan çalışma şeklinin yaygınlaşmasını sağlamaktı. Halihazırda bulunduğumuz internet çağında birçok iş bilgisayar ekranlarına ve akıllı telefonlara uyarlanmış olsa da evden çalışma şimdiki olduğu kadar yaygınlaşmış değildi. Bir ofise gitmeden sadece sahip olduğumuz bilgisayar ve akıllı telefonlar ile para kazanacağımız meslekler var artık. “Ne zaman” ve “nerede” sorularının cevabı tamamen dijital göçebenin kararına bırakılıyor. Yani zamandan ve mekândan bağımsız olarak hiçbir sınırlama olmadan  çalışan kişilere dijital göçebe deniyor. 

 

“Dijital göçebelik hayatını sürdürebilmek  için yapılan işte zaman veya mekân sınırlamalarından bağımsız olmaktır.”

 

Hem para kazanayım hem de gezip göreyim diyenlerin bu çalışma şeklini çok seveceğini düşünüyorum. Evlerinde ya da seyahat halindeyken çalışabilen dijital göçebeler, akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar gibi cihazlar ile işleri yapıyor. Skype, Slack, Nation, Zoom gibi online iletişim araçlardan faydalanıyor. Hızla yaygınlaşan  freelance yani serbest olarak çalışan trendi, Amerika Birleşik Devletleri’nde iş gücünün üçte birinden fazlasını kapsıyor. İlk üç sebebinden biri olarak işyeri ve lokasyon esnekliği gösterilen bu çalışma türünde seyahat ile iş hayatı iç içe geçiyor. Kulağa çok iyi gelmiyor mu?

Dijital göçebelik özellikle stratejik danışmanlık, dijital pazarlama, yazılım, grafik tasarımı,metin ve blog yazarlığı, proje yönetimi gibi alanlarda çalışanlar veya girişimciler tarafından tercih ediliyor. Dijital göçebeler o gün canları nerede isterse oradan çalışabiliyor. O gece uçağa atlayıp başka bir şehirde işlerini teslim edebilir. Londra’daki bir Airbnb evinde ya da Almanya’da bir kafede kahvesini içerken dizüstü bilgisayarından işlerini halledebilir ya da isteyen evinden çıkmayabilir. Belki kütüphanede çalışmak hoşuna gider, belkide kumsalda; belki gece çalışmayı sevenlerdensin ya da sabah kuşusun bu işte yönetici de sensin çalışan da.

Evden çalışan insanları gösteren bir çizim

 

Çağa ayak uyduruyor

Bugün dünyasında her şeyin globalleştiğini görüyoruz. Hızla globalleşen dünya da çağa ayak uydurmak adına şirketler artık bu pozisyona yer açıyor. Farklı bir ekosistemin gelişmesini sağlayan bu yeni çalışma düzeni aslında gelişen teknolojilerin de bir ürünü özellikle Metaverse’den bahsettiğimiz şu günlerde geleceği açık bir çalışma yöntemi gibi gözüküyor.

İnternet üzerinden iletişim ile sağlanan bu yeni iş sisteminde dijital göçebeler kendi iş sistemlerini kuruyor. Şirketlerde bu çalışanlara özel yazılımlar geliştiriyor böylelikle yeni nesil teknolojik şirketler ortaya çıkıyor. Oluşturulan bu yeni şirketler ağları ile lokasyondan bağımsız çalışanlarıyla global çapta birbirine bağlanabiliyor.

 

Peki hangi işler dijital göçebeliğe uyuyor?

Dijital Pazarlama 

İnternet üzerinden alışverişin arttığı şu günlerde diğer satıcıların önüne geçebilmek ve müşterilerin, pazarlanan ürünü veya hizmeti alacağından emin olmak için dijital pazarlamacılara ihtiyaç duyuluyor. Dijital ve online pazarlama konusunda bir yetkinliğe sahipseniz  internet üzerinden satıcılar ile birlikte çalışabilirsiniz.

Blog Yazarlığı

Konusu ne olursa olsun okunması keyifli yazılar yazabiliyorsanız bir blogda düzenli olarak içerik üreterek para kazanabilirsiniz. Çok kazanan blog sahipleri içerik üretimini artırmak için bünyesine farklı yazarları alıyor. Freelance blog yazarı olarak bu bloglarda çalışmaya başlayabilirsiniz.

Tatilde çalışan bir adam

 

SEO 

İnternet üzerinde içerik üretmenin günden güne arttığı şu günlerde üreticiler, içeriklerinin geri planda kalmaması için SEO uyumlu içerikler üretmeye ve bu konuda uzman olan kişilerden yardım almaya çalışıyor. SEO danışmanlığı üzerinde kendinizi geliştirip bu alanda içerik üreticilerle çalışıp para kazanabilirsiniz.

Web tasarım

Yazılım veya web tasarım uzaktan çalışma olanağı da sunan biz meslektir. Proje bazlı çalışma şekline en uygun mesleklerden biri olan yazılım veya web tasarımı alanları ile gelir elde edebilirsiniz.