Gün geçmiyor ki yapay zeka alanında bir gelişme yaşanmasın. Takip etmesi zor olan bu gelişmeler, adeta 21.yüzyılın dijitalleşme hızına ayak uydurmamız gerektiğine dair bir uyarı niteliği taşıyor. Bizlerde geçtiğimiz günlerde yapay zeka tarafında hangi gelişmeler olmuş bir bakalım istedik. 

Nedir Bu Yapay Zeka?

 

2000x1333

Sanatçı: Claire Merchlinsky

 

Bilgisayarların sözlü ve yazılı dili görme, anlama ve tercüme etme, verileri analiz etme, önerilerde bulunma ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli gelişmiş işlevleri gerçekleştirmesini sağlayan bir dizi teknolojiye yapay zeka deniyor.

 

Neredeyse her gün kullandığımız ve hayatımızı kolaylaştıran  ancak  yapay zeka olduğunu bilmediğimiz uygulamalar;

Haritalar ve navigasyon,

Yüz algılama ve tanıma,

Metin düzenleyiciler veya otomatik düzeltme,

Arama ve öneri algoritmaları,

Chatbot’lar,

Dijital asistanlar,

Sosyal medya,

E-ödeme yöntemleri, yani yapay zeka hayatımızda çok uzun zamandır var. Yapay zeka hayatımızın her alanında…

 

Photoshop’lu Fotoğraflarınızı Gizleyin 

Sosyal medya üzerinden paylaştığınız düzenlenmiş fotoğraflarınız tehlikede. Magazin dergilerinde sıkça gördüğümüz o şahane fotoğraflara bakınca, ünlülerin kusursuz yüz hatları ve ciltlerine hayran kalıyorduk değil mi? İşte bu ünlülerin yüzlerine yapılan fotomontajları ortaya çıkaran bir yapay zekâ geliştirildi.  Ayrıca yapay zekâ modelini geliştiren şirketlerin arasında bilin bakalım hangi şirket var? Adobe var.

 

960x0

 

“Facial Recognition System, Concept Images. Portrait of young woman.GETTY” 

Sosyal medyanın yanıltıcı olduğunu biliyoruz. Paylaştıkları montajlı fotoğrafların yanıltıcı olduğu sebebiyle ünlüler pek çok kez eleştiriye tutuluyor. Within isimli bir sağlık kuruluşu Adobe ortaklığında geliştirilen bu yeni uygulama sanıyoruz ki gerçek olanı gün yüzüne çıkarmaya yeminli.  Within, yeme bozukluğunun yol açtığı başta özgüven eksikliği olmak üzere psikolojik sorunlarla baş eden bireylere yardımcı olmak için kurulmuş. Fotomontaj işlemlerinin vazgeçilmezi  Photoshop’un sahibi olan Adobe ile bu ortaklığa imza atması oldukça anlamlı… “Face-Aware Liquify” ve “Liquify” özelliklerini tespit edebilen bu yapay zeka aracının adı: FAL Detector 

 

Snapchat ChatGPT Destekli Sohbet Botu “My AI”

960x0 1

Snapchat geçtiğimiz günlerde ChatGPT desteğiyle oluşturulan yeni sohbet botu My AI  yani “Benim Yapay Zekam” kullanıcıları ile buluşturdu. Ücretli abonelere özel olan bu yeni bot kullanıcılara, tıpkı arkadaşlarıyla sohbet eder gibi konuşma imkanı sunuyor. Şu anda bizim ülkemizde bu özelliğin bulunmadığını söylemeden geçmeyelim. Üzgünüz ancak bizlere bir şeyler hep geç ulaşıyor…

Snapchat CEO’su Evan Spiegel, sohbet bölümünün başında sabitlenecek bu bot hakkında:

Ana fikir, aileniz ve arkadaşlarınızla yaptığınız gibi her gün yapay zekâ ile konuşmanız,”  olarak açıklamış.

Snapchat  bu botu  yanıtlar konusunda sınırlandırılmış durumda. My AI, şirket tarafından güvenlik politikalarına uyacak şekilde; küfür, şiddet, cinsellik veya siyaset gibi riskli şeyler hakkında görüşler içeren herhangi bir yanıt vermemesi için eğitmiş. Kullanıcılar sanki bir Sims karakteri yaratırmışcasına bota istedikleri ismi verebiliyor ve görsel ekleyebiliyor. 

Yapay Zekanın Çizimlerine Sanat Denebilir Mi?

Yapay zekâ destekli görsel oluşturma araçları dijital sanat dünyasında büyük tartışmalara yol açıyor. Sanatçıların bir kısmına göre bu görseller özgün değil ve sanatı mahvediyor. Bir kısmı ise yapay zekâyı yararlı bir araç olarak gördüğünü ifade ediyor.

Bu araçlarla oluşturulan görseller için ayrı bir tartışma konusu ise bu görseller için telif hakkına sahip olup olunamayacağıydı… ABD Telif Hakkı Dairesi, yapay zeka uygulaması olan “Midjourney” ile oluşturulan görsellerin telife tabi olmayacağına hükmetti.  Peki sizce, yapay zekanın çizimleri sanat mıdır?