Göz Göre Göre Sarsıldık: Maraş Depremi

Aposto

“Aposto Gündem” https://aposto.com/n/daily

https://www.instagram.com/p/CoZ-2weK6PR/ aposto fotoğrafların kimin çektiği bilgisi tek tek var.

 

Türkiye’nin hatta dünyanın gördüğü en büyük depremlerden birinin dördüncü gününü geride bıraktık. Konuşulması gerekilen pek çok konu var ancak şimdi durumu olabildiğince soğukkanlı bir şekilde ele almalıyız. Ne kadar hayata devam etmeye çalışsak da gözümüzü ve kulağımızı deprem bölgelerinden gelecek haberlerden alamıyoruz.  İyi haberler alıyoruz, iyi insanların olduğunu bilmek acımızın az da olsa hafiflemesini sağlıyor. Sayılar ve sesler havada yükseliyor…

 

Katlanması en acı gerçek, hala yardımın ulaşmadığı insanların olması… Ulaşmaya çalıştığımız yakınlarımızdan nasıl haberler alacağımız korkusu da endişelendiriyor. Endişelerimiz çok büyük ve çok fazla. Sakın kalmaya çalışmak ise bir o kadar zor.

 

Uzmanlar birçok kez, birçok kanaldan yetkilileri uyarmışken neden dikkate alınmadı bu uyarılar? Bizler, deprem ülkesinde yaşadığımızın bilincine yaşadığımız onca felaketten sonra niçin varamıyoruz?

 

 

Öncelikle destek olmak için:

 

Kan Bağışı: Kızılay Kan Merkezlerine gidip kan bağışında bulunabiliriz.

Kızılay hesap no: 2110-2868-5254

Kızılay IBAN no: 480001002110000028685254

 

Ahbap: İş Bankası -TR120006400000110211380059

 

AFAD TR73 0001 0017 4555 5555 5552 04

“EFT ile yardım yapılırken Alıcı Adı kısmına T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yazılması gerekmektedir.”

 

Akut Derneği akut.org.tr  adresi üzerinden bağış yapabilirsiniz.

 

 

Yaşanan deprem, ani ve beklenmedik oluşuyla travmatik etkisi olan doğal bir afettir. Doğal afetlere her insan farklı tepkiler gösterebilir ve bu tepkilerin hepsi tamamen normaldir. Kendinizi kontrol etmeye ve hislerinizi eleştirmeye çalışmayın; üzüntünüzün boyutunu kendiniz dahi anlamayabilirsiniz. Uzmanlar depremden hemen sonra kendisini gösteren ilk şeyin şok tepkisi olduğunu söylüyor. Bazı insanlarda şok o derece ağır hissediliyor ki yüz ifadeleri olaydan hiç etkilenmemiş gibi donuklaşabiliyor. Şaşırmayın bu tepki, aslında yoğun endişe ve korkuya karşı vücudumuzun verdiği normal bir tepkidir.

 

Deprem sonrası bir süre boyunca kendimizi yaşamdan kopmuş gibi hissedebilir, hatta olayın yaşandığına bile inanamayabilir; içinde bulunduğunuz gerçekliğe yabancılaşabiliriz. Bizleri depreme karşı hazırlıklı ve bilinçli olmak kurtaracak. İnsanlar, deprem anında yaşanabilecekler ve sonrasında yapılacaklar konusunda bilinçli ve eğitimli olursa zararı en aza indirebiliriz. Bu durumda uzmanların söylediklerini dinlemek gerekiyor.

 

Depremden sonraki ilk haftalarda şunları hissedebiliriz;

Yaşama dönmekte zorlanabilir, sık sık olay anı zihnimizde tekrarlanır ve bu sebeple  geleceğe dair plan yapamayabiliriz.

  • Başkaları beni veya yaşadıklarımı anlamıyor hissi,
  • Olayı hatırlatan durumlardan kaçınma,
  • Yorgunluk, tedirginlik, uyku ve iştah düzensizlikleri,
  • Karamsarlık, korku, endişe, suçluluk, pişmanlık, öfke, panik, çaresizlik ve utanç gibi duygular çok derin bir şekilde yaşanır.

Keyifsizlik, halsizlik, baş ve karın ağrısı gibi bedensel belirtiler de görüldüğünde profesyonel destek alınması gerekiyor.

 

Deprem sonrasında hissettikleriniz ile baş etmek için yapabileceklerimiz ise şöyle;

Güvende hissettiğiniz yerlerde vakit geçirmeye özen gösterin, deprem anından bahsetmemeye çalışın ve lütfen deprem ile ilgili görsel, video, gibi uyaranlardan uzak durun. Deprem anı aklınıza geldiğinde mümkün olduğunca dikkatinizi başka bir yöne odaklamaya gayret edin. Kaygınızın artmaya başladığını hissettiğiniz an nefes egzersizi yapmaya çalışın, artan kaygı seviyesi yaşamınızı zorlandığında uzman desteği alın.

 

Göz göre göre sarsıldık ancak, birbirimize yardım etmek için yaptıklarımızı da görüyoruz.