Dijitalleşen dünyada her alanda etkileri görünürken modanın bu gelişmelere ayak uydurması beklenmedik bir şey değil. Hatta belki de moda dijitalleşmenin yaşanabileceği en büyük alanlardan biri çünkü e-ticaret ile bu yolun önü zaten açılmıştı. Gelişmeleri haberlerden sosyal medyadan takip ediyoruz ancak nedir bu dijital moda denilen şey? Mesela dijital giysi nedir ve nasıl çalışır? Bunları bizler de sizler gibi merak ettik.
Dijital moda yavaş yavaş perakende sektörünü ele geçiriyor. Örneğin geçtiğimiz aylarda Nike, RTKFT’yi satın almıştı ve CryptoKicks adında ilk NFT spor ayakkabıları piyasaya sürdü.
Dijital spor ayakkabılar üreten RTFKT Studios’u satın alarak Nike, metaverse dünyasına adım atmıştı. Bunlar metaverse alanında kullanılmak için tasarlanmış giyilebilir dijital ürünler. Peki, nasıl?
Twitter’da yayımlanan bir tanıtım videosunda dijital ayakkabıların görünümününün değiştirebilir olduğu görülüyor. Kullanıcılar sanki bir oyun içerisindeymişcesine satın aldıkları ayakkabıları kişiselleştirebiliyor.
Gucci sanal bir mağaza açtı.
American Eagle ilk dijital koleksiyonunu piyasaya sürdü.
Gucci, bir metaverse girişimi olan The Sanbox’tan alan satın almış ve The SandBox’ta interaktif moda deneyimi girişimi ile sanal mağaza oluşturmuştu, bakınız;
Dijital giysiler artırılmış gerçeklik, yapay zeka ve/veya dijital olarak değiştirilmiş fotoğrafların bir kombinasyonu aracılığıyla dijital giysileri giyme yeteneğine deniyor. Bu konsept kulağa yabancı gelse de, dijital giydirme oldukça uzun bir süredir mevcut. Artırılmış gerçeklik teknolojisinde lider olan Snapchat, ilk günlerinden beri birçok filtre ile güneş gözlüğü ve ayçiçeği başlığı gibi dijital giydirme şekilleri sunuyordu.
Ancak şimdi, NFT’lerin ve Blockchain teknolojilerin tanıtılmasıyla tüketiciler artık giysilerine sahip olabiliyor. Pek çok dijital moda uzmanı, yakında fiziksel dolaplarımız kadar dijital dolaplarımızı oluşturmaya da odaklanacağımızı söylüyor. Organikinsan ekibi olarak bayağı heyecanlıyız.
Dijital giydirme aynı zamanda tüketicilere geleneksel giysilerin sınırlarını ve işlevselliğini aşma yeteneği de sunuyor. En karmaşık fiziksel giysiler bile, dijital moda dünyasında normal karşılanabiliyor.
Dijital Giysi Örnekleri Nelerdir?
DressX ve The Dematerialized gibi platformlar, bu fikri göz önünde bulundurularak oluşturuldular. Bu platformlar tüketicilere eski markalar ve bağımsız tasarımcıların bir araya gelerek ürettiği özenle seçilmiş bir dijital giysi seçkisi sunuyor.
Müşteriler, satın almadan önce DressX uygulamasında AR’deki giysileri deneyebiliyor. Satın almayı seçerlerse, web sitesine veya uygulamaya kendi fotoğraflarını yüklüyorlar. Birkaç gün sonra, giysilerinin vücutlarına dijital olarak işlendiği bir fotoğraf alıyorlar. DressX’in aksine The Dematerialized, alıcılara giysilerinin kaynak dosyalarını gönderiyor. Böylelikle onlara yalnızca dijital ürünlerine üzerinde sahip olmayı sağlamakla kalmıyor aynı zamanda kendi görüntülerini düzenlemelerine ve dosyaları diledikleri gibi kullanmalarına olanak tanıyor.
Sanal Deneme Seçeneğini Hangi Markalar Sağlıyor
Son birkaç yılda, sanal deneme, birçok perakendeci için satışları aktif olarak arttıran ve getirileri azaltan büyük bir seçenek oldu. Rayban, Warby Parker ve Farfetch gibi markaların tümü sanal deneme seçenekleri sunarak tüketicilere ürünlerle etkileşim kurmanın yeni bir yolunu gösteriyor.
Geçen hafta itibariyle Snap, perakendecileri ve markaları metaverse evrenine doğru ilerlerken sanal gerçeklik özelliğini deneme teknolojisine erişim sağladı. İlk olarak Puma ve Ralph Lauren gibi ilk test kullanıcılarına sunulan bu araçlar, 3D dijital giysilerin oluşturulmasına yardımcı olacak ve perakendecilerin mevcut uygulamalarına kolayca entegre edilebilecek. Sanal mağazalar hem perakendecilere hem de tüketicilere güvenlik ve rahatlık sunuyor. Adidas, Gucci ve Asos gibi ünlü markaların tümü, mevcut mağazalarına şimdiden sanal soyunma odaları bile ekledi.
Dijital Giysinin Geleceği
Dijital modanın gelişimi oldukça heyecanlandırıcı olmasına rağmen, daha gidilecek çok yol var. Dijital moda asla fiziksel modanın yerini alabilir mi? Bilmiyoruz ancak bu yenilikçi deneyime de oldukça açığız. Kendimizi ifade etme şeklimizin ayrılmaz bir parçası olacak olan bu yeni alanda teknoloji iyi ya da kötü ilerlemeye devam ettikçe, muhtemelen daha fazla zaman geçireceğiz. Filtreler, sanal gerçeklik gözlükleri ve kulaklıkları aracılığıyla, dijital moda havalı bir ayrıcalık olmaktan çıkıp olmazsa olmaz bir normalite haline gelmeye başlayacak…