Metaverse gelişip genişledikçe yenilikleri de beraberinde getiriyor. Markalar genç tüketicilere yönelik yeni bir alışveriş deneyimi sağlamak için sanal ortamlarda mağazalar oluşturmaya başladı bile.

Sanal alışverişin bir sonraki aşamasına yani geleceğine giriş yaptık diyebilir miyiz? Sanırım diyebiliriz. Ama yine de henüz emekleme aşamasında olan bu gelişmeler ile hayalini kurduğumuz geleceğe, bilim kurgu filmlerinde rastladığımız o gelişmiş birtakım teknolojik aletlerin eşliğinde gerçekleşen sanal kıyafet deneme odalarına sanırım epey bir yaklaştık. 

Organik İnsan söylüyor: “Sanal alışverişin temeli sağlam adımlar ile atılırken Metaverse’de giderek artan sayıda marka mağaza kurmaya başladı.”  

 

Nedir Bu Sanal Alışveriş

“Nedir bu sanal alışveriş, nasıl mümkün olur?” Dediğinizi duyar gibiyiz.  Trendyol üzerinden ya da Getir uygulaması üzerinden gerçekleştirdiğiniz alışverişler gibi değil, bunu dahası var.

 

New York Times haberi, “Avatarlar Prada marka kıyafet giyiyor” 

New York Times haberi, “Avatarlar Prada marka kıyafet giyiyor” 

 

Sanal alışveriş, müşterilerin gerçek hayatta bir mağazada gezer gibi ürünleri incelediği bir sanal ortam. Yani bu terim çevrimiçi ortamlarda mağazaları gezip, ürünlere göz atmayı ve alışveriş yapabildiğimiz dijital bir ortamı ifade ediyor.

 

Oturduğun Yerden Gez Alışveriş Yap

Oturduğun Yerden Gez Alışveriş Yap

Oluşturduğunuz avatarınız ile sanal gerçeklik gözlüğü ve kulaklıklarınız sayesinde oturduğunuz yerden ile sanal mağazalarda dolaşabilecek, markaların avatar personelleri ile etkileşime geçebileceksiniz. Sanal alışveriş, kullanıcıların ürünlere 3 boyutlu olarak ulaşabilecekleri hatta sipariş vermeden önce bazı ürünleri kişiselleştirebilecekleri sürükleyici bir deneyim sunuyor. Yurtdışında tüketicilerin %32’sinin çoğu, alışveriş yapmak için bu teknolojiyi kullanmaya başladı bile.

 

 

 

Z Kuşağı Bu Gelişmelerden Memnun

Bu gelişmelerin hedef kitlesinin çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Amerika’ nın önde perakende şirketi Target onur ayında “Take Pride Aktivasyonu” ile bir değer oluşturdu. Ortaya çıkan bu sanal ortamda insanların gerçek benliklerini dijital alanlarda ifade etme arzusunun ne kadar yüksek olduğuna bir kez daha tanıklık edildi. Müşterilerin 5’te 4’ünden fazlasının avatarlarını kişiselleştirmek ile oldukça ilgili olduğunu fark eden proje çalışanları; müşterilerin yarısından fazlasının avatarlarının kendilerinden farklı, hatta gerçeküstü görünmesini istediğini ifade etmiş.

“Gerçek Bir Hediye”

“Gerçek Bir Hediye”

Proje sonunda bu tuhaf olağanüstü olumlayıcı dünyaları yaratmak oldukça keyifli olduğunu müşterilerden birinin ifadeleri kanıtlıyor. “Horizon Worlds bu proje ile gerçek ben olmamı sağladı. Ben burada engelli değilim. Yürüyebilirim. İçime dönebilir ve nasıl hissettiğime odaklanabilirim. Ben biseksüelim ve transseksüelim… Orada sadece beni tanıyorlar. Ve bu benim için gerçek bir hediye.”

 

“Gerçek Bir Hediye”

 

Target bu sanal alışveriş projesi ile toplumsal bir farkındalık oluşturmanın dışında Pride ürünlerini sanal ortamda tanıtarak markanın müşterileriyle daha derin ilişkiler kurmasını da sağladı. Sanal ortamlara olan ilginin boyutunu gözler önüne seren projeye ilgi her zamanki gibi genç neslin keşif arzusu dikkat çekiyor. Sanal gerçeklikte alışverişe olan talep günden güne artıyor ve proje sonu ankete katılanların %69’u  markaların sanal dünyada var olmasını istediklerini belirtmiş. Eğilim özellikle genç nesiller arasında gözlemleniyor. Ankete katılım gösteren Y ve Z kuşağı müşterilerinin %70′ inden fazlasının bir video oyunundan dijital bir öğe satın aldıklarını bildirmiş, hiç şaşırmadık.

 

Teknolojiler gelişiyor… 

Eğer önümüzdeki günlerde Metaverse gelişmeleri neler diye merak ederseniz, Organik İnsanı takipte kalın.