Günümüzde teknolojinin hız kesmeden gelişmesiyle finansal, sanal ve mevcut dünyaların arasındaki bağlar gitgide daha organik hale geliyor.

 

1992 yılında ilk kez Snow Crash adlı bir romanda duyduğumuz Metaverse kavramı gerçekleşmesi çokta mümkün olmayan bir hayal gibi gözüktü. Neal Stephenson’ın ilk olarak kullandığı bu terim iki kelimeden oluşan birleşik bir kelimedir; meta yani öte ve bildiğimiz universe (evren) kelimelerinin birleşiminden meydana geliyor. Yani aslında “Öteki Evren” ya da “Evrenin Ötesi” anlamlarına geliyor. Stephenson’ın bilim kurgu romanı Snow Crash’te Metaverse, fiziksel dünyanın ve gerçekliğin taklidi olup, iyileştiren ve her şeyi kapsayan 3D sanal bir dünya olarak geçiyor. Metaverse kavramı sonralarda Ready Player One, Tron ve The Matrix gibi filmlerde de kullanıldı. 

Metaverse, gerçek dünyanın yanında paralel olarak var olacak bu sanal evrenin gelişiminin nasıl olacağına dair birçok farklı görüş mevcut.   Bu görüşlerin yanında bir gerçek var ki o da Metaverse’ün kullanıcılarına sundukları…

Video Oyunlarından Metaverse’e Yolculuk

Sanal gerçeklik teknolojisi şu an çoğunlukla oyunlarda kullanılıyor olsa da Metaverse, sanal gerçekliğin ve artırılmış gerçekliğin kullanımını önemli derecede genişletiyor olması ile dikkat çekiyor. Metaverse ziyaretçilerinin, sanal bir evrende fiziksel olarak var olabilmek için  hareket izleme makineleri, sanal gerçeklik kulaklıkları ve gözlükleri kullanarak sanal avatarlar şeklini almasını sağlıyor. Yani bu dijital evrende, üç boyutlu avatarınızı yaratarak çalışabilir, gezebilir, oyun oynayabilir, konsere gidip alışveriş yapabilirsiniz. Kısa bir süre önce Mark Zuckerberg’in Meta adını verdiği şirketi Facebook ile bu alana ciddi yatırımlar yapacağı sinyallerini vermişti. Ona göre Metaverse önümüzdeki 5-10 yıl içinde ana akım olacak. Metaverse’ün bir milyar insana kadar ulaşacağı, yüz milyarlarca dolarlık dijital ticaretin evi olacağı bu evren yaratıcılar ve geliştiriciler için büyüleyici bir gelecek olarak tasvir ediliyor. Hayatlarımızı sürdürebilmek için artık oksijen kadar gerekli olan cihazlar istediğimiz her şeye kolayca erişebilmemizi de sağlıyor. Metaverse ile kripto ekosistemi de kolayca erişim sağlayabileceğimiz yeni bir alan olarak karşımıza çıkıyor. NFT’ler, blockchain oyunları ve kripto ödemeleri artık sadece meraklılarına seslenmiyor.  Metaverse içinde yer alan sanal ofisinizde bir Oculus sanal gerçeklik gözlüğü ile bir toplantı yapabilir, işinizi bitirip blockchain tabanlı bir oyun oynayıp sonra da finansınızı kontrol edebilirsiniz.

Metaverse sosyal medya uygulamalarını desteklemenin yanı sıra ekonomileri, dijital kimliği, merkeziyetsiz yönetişimi ve diğer uygulamaları da bir araya getirecek olmasıyla büyük bir buluş olarak adlandırılıyor. Değerli eşyaların ve para birimlerinin kullanıcılar tarafından yaratılıyor oluşu tek bir sanal evrenin yaratılmasını sağlıyor. Bugün bile Metaverse üzerinden arsa satın almak isteyen kişilerin hızla sanal arsa satışı gerçekleştiren platformlara kayıt olduğunu görmekteyiz.

Metaverse'de sanal arsa

Bazı gelişmeler ise şöyle;

Microsoft, video konferans uygulaması olan Teams’te sanal ve gerçek dünyanın bir arada olabildiğini biliyor muydunuz? Teams üzerinden toplantıya katılan kullanıcılar, kamera görüntüsü yerine üç boyutlu avatarlarını ya da animasyonlarını kullanabiliyorlar.  

 

Metaverse İçin Yeni Sanal Gerçeklik Oluşturma Araçları Tanıtılmıştı;

Mimar kadın sanal gerçeklik gözlüğü kullanıyor

Metaverse henüz tam gelişimini tamamlayamadı ve bu gelişim bolca zaman alacak gibi  duruyor. Metaverse ile iç içe olduğumuz şu günlerde, ticari ve teknolojik olarak çağa ayak uyduran ‘’Meta’’ eski adı ile facebook, Horizon VR ile bir adım atarak Horizon’daki ‘’Builder Bot’’ teknolojisi ile kullanıcının rahatlıkla istediği ortamı yaratabilmesi üzerine çalışıyordu. Elinizi bile kullanmanız gerekmeden yalnızca sözlerinizle ‘’Builder Bot’’ teknolojisine isteklerinizi belirterek hayalinizdeki sanal ortamını inşasını izleyebileceksiniz. Zaman kaybetmeden rahat bir şekilde basit sanal evrenler yaratmak Metaverse kullanıcılarının ilgisini oldukça çekeceği bir gerçek. Böylelikle Metaverse uygulamalarının günlük hayatta yer edinebilecek bir teknolojinin kapılarını araladığı aşikar.

2.Bölüm haftaya sizlerle olacak.