Atalarımız, zaman ile ilgili birçok atasözü söylemiş: “Bugünün işini yarına bırakma.”, “Vakit nakittir.” “Erteye kalan, arkaya kalır.” bunlardan bazıları. Zaman yönetimi her dönemde önemli olsa da günümüzde çok daha detaylı incelenmesi ve planlanması gereken bir kavram haline geldi. Günümüz iş hayatı temposunda bazen, bugünün işini yarına bırakmamak mümkün olmayabiliyor ancak hangi işin yarına bırakılabileceğini doğru analiz etmek gerekiyor. Zamanı iyi yönetmek konusunda işinize yarayabilecek bazı tavsiyelerimiz var:

İşlerini Mutlaka Listele

Bu herkesin bildiği bir yöntem olsa da uygulama kısmında çoğu kişi sınıfta kalıyor. Öncelikle şu konuda anlaşalım. “Benim not tutmaya ihtiyacım yok. İşlerimi aklımda tutabiliyorum.” Gerçek dışı bir cümledir. İşlerin yoğunlaştıkça mutlaka atladığın bir şeyler olacaktır ve iş listen olmadığı için atladığın işin ne olduğunu anlayabilmen de bazen çok uzun sürecektir. Bu durumun önüne geçmek için çare liste tutmak. Bizlere “To Do List”imkanı sağlayan harika uygulamalar var. Wunderlist, Todoist, RmemberTheMilk, Trello, Any.do bu uygulamalardan bazıları. Hepsini detaylı inceleyerek sana en uygun uygulamayı keşfedebilirsin. Liste tuttukça işlerinin daha planlı gittiğini ve daha hızlı bittiğini kısa süre içinde gözlemleyeceksin.

Kendine Hedefler Koy!

Bazı işler, diğerlerinden daha yüksek konsantrasyongerektirir. Böyle bir işe başladığında; sürekli mola verme, araya farklı iş alma, iş arkadaşlarınla sohbet etme gibi şeylerden uzak durmalı ve kendini tamamen yaptığın işe vermelisin. Aksi halde sürekli ilgin dağılacak ve belki de 1 saatte bitirebileceğin iş, mesai yapmanı gerektirecek hale gelecektir.

Bunun önüne geçmek için; işine iyi konsantre ol. İş bitimi için kendine bir ödül belirle. Bu ufak bir kahve arası, sevdiğin bir tatlı ya da bir yürüyüş bile olabilir. Canın nasıl istiyorsa J

En Verimli Olduğun Zamanı Belirle!

Herkesin kendini daha iyi hissettiği ve işlerini daha hızlı düzene sokabileceği belirli zamanları vardır. Bazıları sabah erkenden yaptıkları işleri çabuk halleder bazıları içinse bu gece geç saatlerdir. Senin en uygun zamanın hangisi? Bunu mutlaka keşfetmelisin. Çünkü bu saatlerde en önemli işlerini halledebilirsin.

“Hayır” Demeyi Öğren!

İş listen yoğun ve planlıysa ve seni daha az ilgilendiren bir işi yapman isteniyorsa buna “Hayır” demeyi öğrenmelisin. Aynı şekilde zamanını çalan insanlara karşı da “Hayır” diyebilmelisin. Yoksa tüm iş planın alt üst olabilir ve planlamalarını yönetemediğinde bu durum seni strese sokar. Stres de işlerinin daha da gecikmesine neden olur.

Molalarını İyi Değerlendir

İş aralarında; strese karşı gözlerini dinlendirmek ya da nefesini düzenlemek için birkaç dakikalık ufak egzersizler yapabilirsin. Bunlar seni yeniler ve daha iyi konsantre olmanı sağlar.

Esneklik Payı Bırak

Bazen her şeyi kusursuz planlasan da dış faktörler sebebiyle işler istediğin gibi gitmeyebilir. Ani bir toplantı, yönetilmesi gereken bir kriz, iş ortamında beklenmeyen bir hadise seni yavaşlatabilir. Böyle durumlarda stres olmak yerine her zaman yedekte bir B planın olsun ve onu devreye sok.

Son olarak; şikayet etmek ya da işlerinin yetişmemesinden başkalarını sorumlu tutmak yerine her zaman kendi özeleştirini yap. Her gün mesaiye kalıyorsan belki de işler yoğun değildir, sadece senin planlama hatan vardır. Yanlışını ya da eksikliğini fark etmen düzeltme yolunda atacağın ilk adım için sana yol gösterici olacaktır.

Organik İnsan ailesi olarak keyifli ve verimli bir gün dileriz!