Yeni yılla birlikte yeni yasalarda yürürlüğe girdi. Bu yasalardan en popüler olanı ise ücretli poşetler oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı yönetmeliği duymayan yoktur. Türk insanını yakından ilgilendiren ve 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren kanuna göre; market alışverişlerinde kullanılan nam-ı diğer “kasa önü çöp poşetleri” ücretli hale geldi.
Kullanımı her geçen gün artan plastik alışveriş poşetleri, yine aynı hızla çöpe dönüşüyor. Hafif olmalarından dolayı etrafa yayılarak çevre kirliliğini arttırdığı düşünülen plastik poşetler, yeni yılda ücrete tabi tutuldu.
Çevre kirliliğini önlemek amacıyla, satış noktalarındaki plastik poşetler, tüketicilere 25 kuruş karşılığında verilecek. Böylece 1 yılda tüketilen plastik poşet rakamlarında önemli bir düşüş sağlanacak. Planlar şimdilik bu şekilde. Bir plastik poşetin 400 yılda doğaya karıştığını ve Türkiye’de bir kişinin yılda ortalama 440 adet plastik poşet kullandığı düşünülürse ve uygulama, amacı doğrultusunda ilerlediği sürece çevreye önemli katkılarda bulunacaktır.
Ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdalar için kullanılan küçük poşetler, tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler, bitki satışında kullanılan sapsız poşetler, kuru temizleme hizmeti verilen özel poşetler bu uygulamanın dışında bulunuyor.
Tüketicilerde düşünceleriyle ikiye ayrılmış durumda. Kimisi “oh olsun çok poşet kullanıyorlardı” diyor. Kimisi de 4 poşete 1 TL verdiği için mağdur olduğunu söylüyor. Türk insanı ne yapar eder, bunun da bir çözümünü bulur diye düşünüyorum. Bize soracak olursanız cevabı belli: “Biz hep organiğiz.”
Her şey bir yana, poşet kavgasının ilk çıkacağı nadide ilimizi merak ediyoruz. %90 Adana gibi duruyor. Hep birlikte izleyip görelim.