Merhaba Organik Okurlar,
Yılbaşına geri sayımda 4’teyiz. Planlar, programlar, milli piyango biletleri, hayaller, gerçekler, hediyeler, yeni umutlar… Arkamızda bıraktığımız koca bir yıl ve kollarını açmış bekleyen yeni bir yıl.
Kulağa hoş geliyor değil mi? Peki bu insanlar nereye koşturuyor böyle diye soran var mı? Biz sorduk, cevabımızı da bulduk.
Noel Nedir?
Her yıl 25 Aralık tarihinde başlayan Noel, İsa’nın doğumu için kutlanır. Kutsal doğuş veya Milat Yortusu da denir. Kutlamalar 24 Aralık’ta Noel arifesiyle başlar ve 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Noel kutlamaları, Hristiyan ülkelerde oldukça coşkulu geçer. Hazırlıklar aylar öncesinden yapılır. Okullarda İsa’nın doğumunun canlandırıldığı oyunlar sahnelenir. Kiliselerde ve sokaklarda ilahiler söylenir. Yapraklarını dökmediği için ölümsüzlüğü simgeleyen Noel ağaçları süslenir dört bir yana. Caddeler, sokaklar ışıklandırılır. Hediyeler alınır. Tebrik kartları verilir. Noel yemekleri hazırlanır. Genellikle de kızarmış hindi ve sosis yenir.
Bir de Noel’in babası vardır. Herkes bilir. Soba bacasından girip, evlere hediye bırakan tonton bir baba… Noel baba, o gece çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi kişiliktir. Kökeni, Antalya’ya dayanır. 4. Yüzyılda yaşamış bir Hristiyan azizi olan Piskopos Nikola’dır.
Bizim bildiğimiz kır saçlı, sevimli, koca göbekli Noel baba, rivayetlere göre Kuzey kutbunda eşiyle birlikte yaşar ve Elfleri ile birlikte çocuklar için oyuncaklar yapar. Kızağını alıp hediyelerle birlikte bacalardan evlere girer ve hediyeler dağıtır. Bu inanıştan dolayı da çocuklar, şehir merkezlerindeki kulübelere mektup bırakırlar. Temsili Noel babalarda çocukların isteklerini dinleyip, mektupları Noel babaya iletirler. Maksat çocuklar mutlu olsun. 🙂
Peki ya Türklerin Ayaz Ata’sı? Bilir misiniz?
Kutsal baba, Çam baba, Ak Ayas, Ayas Han, AYAZ ATA!
Ayaz Ata, Türk- Altay ve Orta Asya’da soğuk Tanrısı olarak kabul edilir. Ay ışığından yaratıldığına inanılır. Ülker yıldız takımının altı yıldızı gökyüzünün altı deliğidir. Ayaz Ata oradan soğuk hava üfler ve kış mevsimini getirir. Yakıcı soğuklardan dolayı, insanlar üşümesin diye, kimsesizlere yardım eder. Ay Tanrısının, insanları soğuktan koruması için Ayaz Ata’yı gönderdiği düşünülür. İnsanlara giyecek, yiyecek yardımında bulunduğu için Noel babaya benzetilir. Bazı kültürlerde kimsesizlere yardım eden bir evliya olarak inanılır. Torunu olan Kar kızımız ise masal kahramanıdır. Ayaz Ata’ya yardım eder.
Sonuç olarak Yerli babamız Ayaz Ata ve tonton Noel babamız, insanları mutlu etmek için uğraş vermişler. İkisi de günümüze kadar namını sürdürmüşler. Konuya bir de böyle bakmak lazım. Yıl sonuna doğru insanların ekstra mutlu olması, kutlamaların yapılması, iyi dileklerde bulunması bizce şahane bir olay.
Bitmek bilmeyen Aralık ayının sonuna gelmişken, Organik İnsan ailesi olarak sizlere güzel bir yılbaşı geçirmenizi dileriz. 2019 hepimize iyi gelsin…
Mutlu yıllar 🙂
BONUS: Görmek istediğimiz kareler bunlar.