Çok sevgili Organik İnsan okurları, bildiğiniz gibi o gün bugün!
Black Friday… Dilimize Kara Cuma olarak geçen malum gün hakkında konuşalım biraz. Nedir, ne değildir öğrenelim.
ABD’de hasada ve geçmiş yılın tüm nimetlerine şükretmek için, ulusal bayram olarak kutlanan Şükran Günü’nün ertesi gününe Black Friday denmiş. Ülkede sanayiler arttıkça tekstil firmaları da gelişmiş ve ortaya çıkan reklam algısından indirimi kullanarak, insanların toplu alışveriş yapmaları amaçlanmış. Bunlar hep Amerika’nın oyunları işte 🙂
Black Friday ilk zamanlar herhangi bir isme sahip değilmiş. 1932 yılında normal Noel alışveriş sezonunun başlangıcı kabul edilirken sonra ne olduysa adı değişmiş, Kara Cuma olmuş. İki sebebi var: Birincisi 24 Eylül 1869 tarihinde Amerika’da yaşanan stoklama olayı sonrası aniden fiyatlar düşmüş ve stok yapan yatırımcılar iflas etmiş. Altın fiyatları düşmüş, piyasalar çökmüş. FELAKET!
Şimdi en bilindik sebebine gelelim.
Neden bu kadar insanı geren bir adı var bugünün? Hemen söyleyeyim. ABD’de marketler kepenklerini erken saatlerde açıp, geç saatlere kadar hizmet verirlermiş. Yoğun çalışma temposundan indirim kampanyaları etkilenmeye başlamış. E talep de artmış ve İZDİHAM!
Yoğun trafik, kazalar, yaralanmalar ve ölümler derken korkunç bir gün haline gelmiş. 2008 yılında ABD’nin Valley Stream, New York şehrinde sabah 5’deki mağaza açılışını bekleyen müşteriler kapıyı kırmışlar ve 34 yaşındaki kadını ezip ölümüne sebep olmuşlar. İşin en garip tarafı da müşteriler bu olayda kendilerini hiç suçlu hissetmemişler. 🙁
2006 yılından bu zamana kadar toplamda 7 kişi hayatını kaybetmiş. 98 kişi de ciddi şekilde yaralanmış.
RetailMeNot’ın yayınladığı istatistiğe göre Black Friday çılgınlığını yapanların %12 si sarhoşmuş. Valla garip bilgiler bunlar.
Başta Amerika’da başlamış Black Friday. Daha sonra İngiltere, Kanada veee as bayrakları Türkiye 🙂
Aman diyeyim güzel ülkemizin nadide çiçekleri, alışveriş çılgınları. Bugün kimseyi ezmeden, izdiham yaratmadan, güzel güzel alışverişimizi yapalım olur mu?
Haydi güzel alışverişler 🙂