Pazarlama dünyasında ortaya bir fikir atıldığında ve fikir kabul edilirse üzerinde tam bir çalışmaya başlanmadan önce, nelerin gerekli olduğunu yazan bir araştırma raporu hazırlanır. Fikir ne kadar büyük ve iyi ise bütçesi de bir o kadar artar. Gerilla Pazarlama dediğimiz şey bunun tam tersidir.
Dâhiyane fikirlerin Geleneksel Pazarlamaya nazaran daha küçük bir bütçe ile yapılan muazzam işler diyebiliriz. Asıl amacı, viral yolu ile markanın bilinirliğini olabildiğince arttırmaktır. Gördüğünüzde “Çok iyi”, “İnanılmaz” gibi tepkilere yol açtığı, insanların ilgi ile uzun bir süre inceledikleri çılgın reklam fikirleridir. Kısacası Gerilla Pazarlama düşük bütçe ile yapılan yenilikçi ve olabildiğince yaratıcı reklam fikirleridir. Ayrıca Jay Conrad Levinson bu konu hakkında bir kitabı vardır.
Nasıl Ortaya Çıktı?
Gerilla Pazarlama 1980’lerin ortasında Jay Conrad Levinson ve öğrencileri sayesinde çıkmıştır. O zamanlarda düşük bütçe ile reklam yapmak nerede ise imkânsızdı. Jay Conrad Levinson öğrencileri ondan “kısıtlı bütçe ile reklam yapmak” konusunda bir kitap istemişler. Jay Conrad Levinson ise onları bir kaynak bulacağının sözünü vererek kütüphanenin yolunu tutar. Kütüphanede bir kaynak bulamayınca, başka kütüphanelerde gider ama bir kaynak bulamaz. “Söz verdik bir kere” diyen Jay Conrad Levinson, düşük bütçeye sahip işletmelerin neler yapabileceği hakkında 527 maddelik bir liste çıkardı. Böylece Gerilla Pazarlama’nın temelleri atılmış oldu.
Gerilla Pazarlama Kitabı
Jay Conrad Levinson, 1984 yılında “Gerilla Pazarlama” adındaki kitabını çıkardı. Daha sonraları zaman içinde geleneksel olmayan pazarlama çalışmaları için kullanılmaya başlandı. Kitapta şu şekilde Gerilla Pazarlamayı ifade etmekte;
“Bir sokakta 3 tane mobilya mağazası vardır. Ortadaki hariç diğer iki mağaza rekabet etmektedirler. Biri, üzerinde %50 indirim yazan bir afiş asar, diğeri de üzerinde %70 indirim yazan büyük bir afiş asar. Bu iki mağaza ortadaki mağazayı hesaba katmadan rekabet etmektedirler. Ortadaki mağazanın ne indirim yapacak ne de dev afişler asacak bütçesi yoktur. Buna rağmen satışları günden güne artmaktadır. Nedeniyse ortadaki mağazanın kapısının üzerinde “Ana Giriş” yazmasıdır. İşte gerilla pazarlama budur.”
Genel Pazarlama ile Arasındaki Farklar
Gerillanın ve geleneksel pazarlama anlayışının hedefleri konusunda bir farklılık bulunmuyor. Daha fazla satmak ve daha çok kar elde etmek gibi geleneksel hedeflere odaklansa da gerilla, kullandığı yöntemlerle geleneksel pazarlamadan ayrılıyor. Yani esas fark amaçta değil araçlarda ortaya çıkıyor.
Gerilla pazarlama, mümkün olan en küçük bütçeyle, geleneksel araçların yaratacağı etkinin üstüne çıkan bir etki yaratacak pazarlama yöntemlerini bulmak ve uygulamak şeklinde tanımlanabilir. Ancak Levinson bunun bir kerelik bir aktivite değil bir “süreç” olduğuna da dikkat çekiyor.
Gerilla pazarlama, paradan çok diğer etkenlere odaklanıyor. Yani enerji, zaman ve hayal gücü.