2022 Grafik Tasarım Trendleri

2022 grafik tasarım trendleri her sene olduğu gibi bu sene de ezber bozacak cinsten. Tasarımın her marka için ne kadar önemli olduğunu ve dijital marka görünürlüğünü en iyi şekilde desteklediğini biliyoruz. Bu nedenle her senenin başında belirlenen grafik tasarım trend anlayışı yine markalara ve sanata ışık tutacak. Grafik tasarım markanın kimliğini oluşturup bilinirliğini artırmada en önemli unsurlardandır. Nitelikli grafik tasarımcılar sayesinde markalar kendi imajlarını oluştururlar. Grafik tasarım dünyasında yeniliklere ayak uydurmak zor olsa da büyük önem taşımaktadır. Peki 2022 grafik tasarım trendleri neler? Bu yazımızda 2022 yılının tasarımlarda nasıl etkiler yaratacağını inceleyeceğiz.

2022’de Markaları Etkisi Altına Alacak Grafik Tasarım Trendleri

Siyah Beyaz Minimalizm Geride Kaldı

Eskiden tasarımcıların aklına minimalizm dendiğinde siyah beyaz arka fonlar gelirdi ancak artık bu trend geride kaldı. Minimalizm sanat akımı da değişime uğruyor. Şimdi renkli minimalizm ön planda. Modern tasarımcıların bir dizi renk paletiyle çalıştığı minimal ve sofistike tasarımlar artık daha trend. Renk ve yaratıcılık ile harmanlanan ve gereksiz unsurların ortadan kalktığı tasarımlar aynı zamanda markalar tarafından da daha fazla talep görüyor. 2022 yılına bu grafik tasarım trendi yeni bir soluk getireceğe benziyor.

2022 Grafik Tasarım Trendleri
tasarım hakları organik insan’da saklıdır

 

2 black women
tasarım hakları organik insan’da saklıdır

Toplumsal Çeşitliliğe Dikkat Çek

Black Lives Matter hareketi, global düzeyde yankı uyandırırken aynı zamanda grafik tasarım dünyası için de ilham oldu. Çeşitlilikleri illüstrasyonlarında resmetmeye çalışan tasarımcılar farklı kültürleri, inançları, ten renklerini de tasarımlarına dahil ettiler. O zaman tıpkı Beyonce’un da dediği gibi “Run the World Girls” diyebilir miyiz? 😊

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tasarım hakları organik insan'da saklıdır
tasarım hakları organik insan’da saklıdır

 

 

Geometrik Şekiller

Bu yılın en önemli trendleri arasında gösterilen geometrik desenleri pek çok popüler tasarımda görmeniz mümkün. Bunları herhangi bir görüntüyle birleştirebilir, arka plan oluşturabilir, sıra dışı ve benzersiz bir karışım oluşturabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Basit Veri Görselleri Oluşturma

Verileri daha anlaşılır hale getirmek için görselleştirmeden faydalanılabiliyor. Karmaşık veri setlerini görsel grafiklere dökerek markanızı daha iyi ifade etmeniz mümkün. Bu şekilde okuyucu, yazarın göstermeye çalıştığı şeyi çok daha hızlı kavrar. Tasarımcı bunu okuyucunun dikkatini hızlıca çekmek için yapar. Grafiksel olarak sunmak istediğiniz tüm gerekli bilgilere sahip olduğunuzdan ve bunları en iyi şekilde görselleştirdiğinizden emin olmanız veri görselleştirme üzerine fikir geliştirmeniz 2022’de tasarımlarınızı farklı kılacaktır. Bu konuda kendinizi geliştirmek için veri görselleştirme örnekleri üzerinden incelemeler yapabilir ve veri görselleştirme yöntemleri ile ilgili kendinizi geliştirebilirsiniz.

tasarım hakları organik insan’da saklıdır
tasarım hakları organik insan’da saklıdır

Monokrom (Tek Renkli) Efektler

2017 yılında iki renkli trendinin bir türevi olan monokrom trendi gün geçtikçe grafik tasarımcılar arasında daha popüler hale geliyor. 2022 grafik tasarım trendleri hem sanatseverleri hem de tasarımcıları oldukça heyecanlandıracak!

5 monokrom scaled
tasarım hakları organik insan’da saklıdır

Metin Ağırlıklı Videolar

COVİD-19 salgını ile video içeriği üreticilerinin standartları da oldukça değişti. Üstelik uzun zamanda eskiye dönemeyecek gibi görünüyorlar. Orijinal video içeriği çekmek zor değil neredeyse imkânsız hale geldi. Nitelikli ekiplerin eskiden yaptıkları işleri yapma imkânı ortadan kalktı. İnsanlar hem eğitim hem de eğlence işlevi gören videoları izlemeyi özleyecekler. Animasyonlu grafikler ve metin yazıları kullanmak videoları keyifli hale getirmek için en iyisi olacaktır. Bu da animasyon video yapma gerekliliğini ortaya çıkarıyor ve animasyon videolar gittikçe yükseliyor.  Mevcut pek çok şirket videolarını metin ağırlıklı yaparak bu sisteme geçmiş bulunmaktadır. Metin videolarının en iyi yanı ise şirketlerin kendine has marka renklerini ve yazı tiplerini kullanarak benzersizliğini koruyabilmeleridir. Ayrıca animasyon videosu oluşturma aşamasında video çekiminin neredeyse hiç olmaması maliyeti de oldukça düşüren bir unsurdur. Buna ek olarak videoların işlenmesi de çekimi yapılan videolara göre daha kolaydır. Bu da zamandan büyük tasarruf sağlamaktadır.

Klasik Serifli Yazı Fontları

Biraz da geçmişe göz kırpma zamanı 😊 Serif yazı tipleri, ne kadar eski olurlarsa olsunlar, kağıt üzerinde sadece siyah renkte değildir. Oluşturdukları her kelimede bir nostalji duygusu uyandırırlar ve zarafet yayarlar. Bazı şirketler, açılış sayfalarının tasarımında serif yazı tiplerinin kullanımından yararlanmıştır.

Serif yazı tipleri, girişimcilerin markalarını tanıtmalarına, sayfalarının tonunu belirlemelerine ve grafik tasarım ile kendilerini konumlandırmalarına yardımcı olur. Yazı tiplerinin sadeliği, web sitelerine kullanıcılar arasında çok popüler olan bir özgünlük havası verebilir. O zaman 2022 grafik tasarım trendleri vesilesiyle biraz zamanda yolculuk fena olmaz!

6 font4

6 font2

6 font

Semboller

Semboller, bilgi aktarımı ve duyguların ortaya çıkarılması noktasında çok güçlüdür. Örneğin afişler ve bayraklar insanları etkiler. Belli topluluklara ait hissettirir. Semboller kaotik trafik ortamını da düzene sokar. Sembollerin diğer bir özellikleri ise dil ve kültür sınırlarını aştıkları için evrensel olmalarıdır.

Grafik tasarımcılar önümüzdeki dönemde benzersiz ve esnek web tasarımları oluşturmak için sembollerden faydalanacaklar.

8 sembol

Yumuşak Renk Tonları

Önümüzdeki yıllarda yumuşak renk tonlarına ait paletleri daha sık göreceğiz.  Uzun yıllardır parlak ve daha canlı renkleri seçen grafik tasarım dünyası artık daha soft renklere yönelmiş durumda. Ayrıca soft renklerin insan zihninde bıraktığı titreşim etkisi sağlık ya da spor temalı marklar için daha uygundur.

tasarım hakları organik insan'da saklıdır
tasarım hakları organik insan’da saklıdır

Yaratıcı Slayt Tasarımları

Yaratıcı slayt destelerini kullanmak artık başlı başına bir trend. Sosyal medyada fazlaca kullanılan bu trend en iyi şekilde Instagram ve LinkedIn’de kullanılır durumda. Slayt programları aracılığıyla slayt yapma sürecini hızlandırabilir ve yaratıcı çalışmalar ortaya koyabilirsiniz. Tasarımcılar bir blog içerisindeki en önemli içeriği özetlemek için bu slaytlardan faydalanırlar. Herhangi bir bağlantıya ihtiyaç duymadan takipçilere bilgi sunduğu ve onları harekete geçirdiği içinde oldukça kullanışlıdır. Mesajları basit görsellerle ifade etmek şirketler için de kendini ifade etmenin başarılı bir yoludur.

2022 Grafik Tasarım Trendleri
tasarım hakları organik insan’da saklıdır
10 sunum2
tasarım hakları organik insan’da saklıdır

9 süreealizm

Sürrealizm

Terimden de anlaşılacağı gibi modern gerçeküstücülük, gerçeklik ile doğrulanamayan gerçeküstücülüğün karışımıdır. Bu eğilim 2020’de tüm dünyayı tehdit eden pandemik bir virüsle karşılaştığımızda popüler hale geldi. Pandemik salgınla devreye ‘yeni normal’ kavramı da girdi. Grafik tasarımcılar nesneleri bir araya getirerek bu yeni gerçekliği eserlerine yansıtmaya oldukça hevesliler.

Birçok şirket bu görüntüleri kitap kapaklarında, albüm kapaklarında, posterlerde ve hatta ürün etiketlerinde kullanarak gerçeküstücülüğü kabul etti.

 

 

 

 

 

 

 

Öğretici ve zorlu bir yılı daha geride bırakırken, yaptığı çalışmalarla fark yaratmak ve günceli yakalamak isteyen her tasarımcıya uygun 2022 grafik tasarım trendleri yazımızda kendinizden bir şeyler bulabilmenizi ve aynı zamanda da yolunuza ışık olmayı amaçlıyor ve herkese şimdiden sanatlı ve sağlıklı bir yıl diliyoruz 😊