İnternette dolaşırken hiçbir firma ya da markanın sizi takip ettiği hissine kapıldınız mı? Örneğin; daha önce baktığınız bir ayakkabı ya da o ayakkabının benzer modelleri, aynı gün içerisinde farklı reklam alanlarında karşınıza çıkıyor mu?

Bu reklamların organize ediliş şekli size oldukça profesyonel ve satışları arttırmak için çok etkili görünüyor olabilir. Peki aynı şeyi kendi markanız için de yapmak, marka bilinirliğinizi ve satışlarınızı artırmak ister misiniz?

Bu soruya cevabınızın “Evet” olduğunu tahmin ediyor ve Organik İnsan olarak bu yazımızda tüm yönleriyle “Yeniden pazarlama nedir?” sorusuna odaklanıyoruz.

Yeniden Pazarlama Nedir?

Yeniden hedefleme ya da Remarketing olarak da bilinen yeniden pazarlama, bir firmanın web sitesini ya da online mağazasını ziyaret etmenizin ardından, mağazada incelediğiniz ürünlerin reklam olarak çeşitli platformlarda karşınıza çıkmasıdır. Örneğin; herhangi bir e-ticaret sitesinde incelediğiniz bir elbise, daha sonra farklı reklam alanlarında da karşınıza çıkıyorsa bu yeniden pazarlama örneğidir. Yeniden pazarlama süreçleri, bu konuda profesyonel olan dijital reklam ajansları tarafından oldukça iyi yönetilmektedir. Ancak siz de bu sürecin nasıl işlediğini merak ediyorsanız, yeniden pazarlama aşamalarına birlikte göz atalım.

Yeniden Pazarlama Nasıl Çalışır?

Site ziyaretçilerinizin karşısına sonraki zamanlarda da reklamlarınızı çıkarabilmeniz için öncelikli olarak sitenize bir kod eklemeniz gerekir. Bu kod bir izleme kodudur ve site performansınızı etkilemez. İzleme kodu sayesinde, sitenizi ziyaret edenlerin cihazında bir çerez oluşur ve bu çerez sayesinde, site ziyaretçileriniz başka siteyi ziyaret ettiğinde, yeniden pazarlama reklam sağlayıcınız, doğru zamanda reklam göstererek yeniden pazarlama sürecini başlatır. Sürekli ziyaret ettiğiniz ve favori yemeğinizin olduğu restoranı düşünün. Garson bu durumda restorana girdiğiniz gibi sizi hatırlar ve favori yemeğinizi isteyip istemediğinizi sorar. Yeniden pazarlamada da olan şey tam olarak budur.

Yeniden Pazarlamanın Diğer Reklamlardan Farkı

Yeniden pazarlama, reklamların kişiselleştirilmesidir. Yani internet kullanıcısının neye ihtiyacı olduğunu bilir ve ona göre reklam verebilirsiniz. Bu da ürün ya da hizmetinizin satın alınma ihtimalini oldukça arttırır. Dijital reklamlarda da belirli bir hedef kitle seçmek, hatta akıllı reklamlar ile bu kitleyi en verimli hale getirmek mümkündür ancak yeniden pazarlamada hedef kitle çok daha nettir. Örneğin; bir konser reklamı verdiğinizi düşün. Kitleyi, metal müzik sevenler, daha önce metal müzik konserine gitmiş, 18 – 40 yaş arası kişiler vb. olarak belirleyebilirsiniz. Bu etkili bir reklam olacaktır. Ancak amacınız Metallica bileti satmaksa ve daha önce “Metallica” biletlerini görüntülemiş ancak satın alma işlemi gerçekleştirmemiş kişilerin önüne çıkmak çok daha etkili olabilir.

Yeniden pazarlama reklamlarında aynı reklamı gün içerinde sık sık aynı kullanıcıya göstermek, internet kullanıcılarına korkunç gelebilir ya da markanıza karşı antipati beslenmesine sebep olabilir. Her şeyde olduğu gibi burada da reklamın dozunu doğru ayarlamak, aynı kullanıcının karşısına günde sadece bir defa çıkmak daha etkili ve doğru bir strateji olabilir.

Yeniden pazarlama ile ilgili merak ettiğiniz her şey için bizimle iletişime geçebilirsiniz.