Otizm ya da otizm spektrum bozukluğu (ASD), sosyal beceriler, tekrarlayan davranışlar, konuşma ve sözsüz iletişim ile ilgili zorluklarla karakterize edilen çok çeşitli koşulları ifade eder. 3 yaşından önce başlar ve ömür boyu sürer. Sosyal etkileşime ve iletişime zarar verir. Sınırlı ve tekrarlayan davranışlara yol açan ve beynin gelişimini etkileyen bir hastalıktır. Otizmin gelişimini etkileyebilecek çeşitli faktörler vardır ve buna genellikle duyusal hassasiyetler ve gastrointestinal (GI) bozukluklar, nöbetler veya uyku bozuklukları gibi tıbbi sorunların yanı sıra anksiyete, depresyon ve dikkat sorunları gibi zihinsel sağlık sorunları eşlik eder.

Eğer çocuklarımız;

İsmiyle seslenildiğinde bakmıyorsa, göz teması kurmakta zorlanıyorsa, oyuncaklarla oynamıyorsa, gözleri belirli noktalarda takılı kalıyorsa, günlük düzeninde yapılan değişikliklere aşırı tepki veriyorsa, bazı kelimeleri çok fazla tekrarlıyorsa, başkalarının ilgisi karşısında tepkisiz kalıyorsa, ağlayan veya kızan birinin karşısında duyarsız kalıyorsa otizm açısından değerlendirmek gerekir. Bu durumlara çok fazla örnek gösterilebilir. Otizmin belirtileri üç ana başlık altında incelenebilir. Sosyal etkileşim sorunları, iletişim sorunları, sınırlı ve yinelenen davranışlar bu ana başlıklardır.

Birleşmiş Milletler 2007 yılında, otizm ile yaşayan çocukların ve ailelerinin sorunlarına çözüm yaratmak amacıyla Otizm Farkındalık Günü’nü ilan etti. Her yıl Nisan ayının 2. Günü Otizm Farkındalık Günü olarak kabul edilir. Nisan ayı dünya genelinde otizmin sorunlarını ve çözümlerini konuşmaktadır. Araştırmaları teşvik edilmesini ve erken teşhisin öneminden bahsetmektedir.

Bugün dünya genelinde okul çağındaki her 88 çocuktan biri otizm teşhisi alıyor. Nedeni tam olarak saptanamadığı gibi kesin bir tedavisi günümüzde mevcut değildir. Otizm, çocuğunuzu nasıl yetiştirdiğinizle ilgilenmiyor. Din, dil, ırk gözetmiyor. Sosyo – ekonomik koşullara bakmıyor. Bir annenin bebeğine gülümserken bebeğin tepkisiz kalmasıdır otizm. Yine bir babanın çocuğuyla göz teması kurmak isterken bunu yapamamasıdır otizm. Bilgisayar gibi insanlar hem eğitilebilir hem de topluma kazandırılabilir bireylerdir. Değerlerini bilmek faydalı bir eylem olacaktır.

Bir sabah hiç bilmediğiniz bir dünyaya gözlerinizi açmak gibi bir duygu. Kendi kendine, kendi içinde…

2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’müz Kutlu Olsun.